هنر و معماری

معماری، هنر دیرین انسان

هنر و معماری

معماری، هنر دیرین انسان

هنر و معماری

وزن بودن ، شوق آموختن ، شور زندگی ، درک هستی و تدبیر کار حامل و باعث آن گردید که این وبگاه با محوریت معماری و شهرسازی شکل گرفت و امیدوارم مورد قبول اصحاب فن، مهندسان و دانشجویان عزیز قرارگیرد. با نظرات سازنده خود در انتقال بهتر مطالب سهیم باشید.
لحظات خوشی را برایتان آرزومندم...
محمود ونائی

مَلایر شهری در غرب ایران است. این شهر مرکز شهرستان ملایر و در جنوب شرقی استان همدان واقع شده است. ملایر از ترکیب دو واژه «مال» و «آیر» تشکیل شده که به معنی سرزمین آتش یا سرزمین آریایی‌ها است. قدمت سکونت در محل کنونی ملایر به تمدن ایلام بازمی‌گردد. پس از ایلامی‌ها، مادها در ملایر ساکن شدند. مردم ملایر به گویش ملایری تکلم می‌کنند.
ملایر دارای ۳ میلیون و ۱۱۴ هزار متر مربع پارک است که شامل ۴۰ پارک شهری، ۴ پارک جنگی و یک پارک قدیمی به نام پارک سیفیه است. سرانه فضای سبز در ملایر بیش از ۱۹ متر مربع است. از جمله آثار دیدنی در ملایر می‌توان به شهر زیرزمینی دوره اشکانیان، پروژه مینی ورد، بام ملایر و دریاچه کوثر اشاره کرد.

در ادامه با تصاویر زیبایی از شهر ملایر همراه ما باشید.

پارک سیفیه
پارک سیفیه قدیمی ترین پارک کشور است که در سال ۱۳۰۴ ه. ق توسط سیف الدوله (نوه فتحعلی شاه) در زمان حکومتش بر ولایت ملایر بعنوان پارک به مردم تقدیم شد و قبل از آن باغ شخصی خاندان سلطنتی در ملایر بود که برای تفریحاتشان از آن استفاده می کردند. این بوستان در شمال شرقی ملایر و در دامنه کوه گرمه قرار گرفته و در مساحتی در حدود ۱۰ هکتار بنا شده است. این بوستان دارای درختان چنار کهنسال برای ایجاد سایه، حوضچه ها و آبنما و جنگل مصنوعی بر روی تپه ها است.این بوستان که جزو اولین تفریگاههای سنتی ایران زمین است توسط مهندسین ایتالیایی طراحی و ساخته شده است. بوستان سیفیه دارای دو استخر و مسجدی است که توسط سیف الدوله احداث شده است و ساختمانی که ظاهرأ محل سکونت بانی آن بوده است. این پارک به شکلهای صلیبی وبیضی ساخته شده است و آب مورد نیاز آن از طریق احداث قناتی در ۸ کیلومتری زرک توسط مقنیان یزدی از کوههای اطراف به محوطه پارک انتقال یافت. مجموعه پارک و مقبره سیف الدوله تحت عنوان باغ ایرانی در تاریخ ۲۲/۵/۸۴ به شماره ۱۳۳۵۸ در فهرست آثار تاریخی و ملی ایران به ثبت رسیده است.





















بام ملایر
بعنوان بزرگترین طرح تفریحی و توریستی استان همدان و غرب کشور  شناخته شده است. این پروژه بزرگ  در 460 هکتار به طول 5/12 کیلومتر و عرض متوسط 80 متر مربع  بعنوان کمربند سبز  ملایر و دهکده توریستی استان همدان در حال ساخت می باشد. این طرح در کنار باغ تاریخی سیفیه و مقبره سیف الدوله قرار گرفته که بر اهمیت و زیبایی آن می افزاید.


















مجموعه مینی ورد
مینی ورد ملایر چهارمین "مینی‌ورد" جهان است که پس از کشورهای بلژیک، ژاپن و چین در ایران و در شهرستان ملایر ساخته می‌شود. در این پروژه 138 اثر تاریخی ملی و جهانی در مقیاس یک دهم ساخته می‌شود که 15 اثر از این تعداد، از آثار تاریخی جهان هستند. از جمله این بناها برج ایفل، اهرام ثلاثه و تاج محل هندوستان، معبد پارتنون، برج پیزا، تخت‌جمشید، حافظیه، برج آزادی، آرامگاه باباطاهر و بسیاری دیگر از آثار تاریخی ملی را میتوان نام برد. مکان ساخت مینی‌ورد ملایر در انتهای پارک کوهسار شهرستان ملایر است.










مجموعه تفریحی دریاچه کوثر





ارگ باستانی نوشیجان

بنای تاریخی نوشیجان در حدود ۲۰ کیلومتری شمال غرب ملایر بر فراز تپه‌ای طبیعی به ارتفاع تقریبی ۳۷ متر قرار گرفته است.این اثر که ابتدا به صورت تپه‌ای باستانی بود از سال ۱۳۴۶ مورد کاوشهای باستان‌شناسی قرار گرفت. سازه های مختصر دو دوره پارتی و هخامنشی این تپه باستانی پس از مطالعات کافی برداشته شد و آثار اصلی که شامل دژ و معبد وتالار ستوندار از اوایل دوره ماد‌ها است پابرجاست. عناصر این مجموعه ازنخستین الگوهای معماری ایرانی در فلات ایران است. این اثر در تاریخ ۳ بهمن ۱۳۴۶ با شمارهٔ ثبت ۷۶۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


















یخچال میرفتاح

یخچال میرفتاح از آثار دوره قاجاریه در شهر ملایر است که توسط شخصی به نام میرفتاح ساخته شده است. این بنا به شکل گنبد بوده و از آجر ساخته شده است و در مسیر بلوار ملایر به بروجرد قرار دارد.

ارتفاع بنا از کف تا گنبد 12 متر و از سطح تا منبع ذخیره یخ 4 متر است. این یخچال دارای دو ورودی می‌باشد. یکی به شکل دهلیز بوده که مخصوص ریزش و تخلیه یخ و دیگری که محل رفت و آمد بوده است، با پلکانی به قسمت انتهایی یخدان و محل برداشت یخ منتهی می‌شود. ضخامت دیوارهای گنبد در قسمت تحتانی 92 سانتی‌متر و در بالا به سه ردیف آجر 20 سانتی‌متری می‌رسد. تنها عامل تزئینی بنا دو ردیف آجرکاری است که به شکل کمربندی و به ضخامت 220 سانتی‌متر، داخل بنا را پوشانده است. در قسمت بیرونی و داخلی یخدان دو ردیف خشت به کار رفته است که نقش عایق را داشته و در فصل تابستان مانع از نفوذ گرما و ذوب شدن یخ‌ها می‌شده است. در حال حاضر برخی از قسمت‌های این بنا تخریب شده است.




برج بیدکرپه

برج آجرى که قدمت آن به 700 سال میرسد در چهار طبقه و مجموعأ داراى ارتفاعى در حدود 16 متر است برج به شکل مخروط ساخته شده است که قطر میانى آن در طبقه سوم حدود 5/2 متر میباشد جبهه ى داخى و اصلى برج از خشت خام و جبهه بیرونى آن از آجر هاى قرمز رنگ به ابعاد مختلف چهار گوش استفاده شده است.







شهر خفته (مجموعه معماری دستکند زیر زمینی سامن)

آثار زیر زمینی سامن در سال ۱۳۸۴ بطور اتفاقی بر اثر اقدامات عمرانی کشف شد. مجموعه در بستری از سنگ گرانیت به صورت دستکند ایجاد شده و تماما در زیر معابر و منازل ساختمانهای اداری واقع است و طی اقدام پژوهشی در هشت کارگاه از مجموعه انجام شده که دستاوردهای بسیار ارزشمندی داشته است. مجموعه شامل بیش از ۵۰ فضای کوچک و بزرگ است که با راهروهای متعددی به هم ارتباط دارند و در عمقهای متغیر ۳ الی ۶ متری از سطح زمین قرار دارند. یکی از ویژگی های این مجموعه وجود تدفینها و بقایای انسانی متعدد موجود در کف فضاها است. تدفین در مجموعه احتمالا به کاربری دور دوم مجموعه بر می گردد. این امر نشان دهنده این است که مجموعه طی یک دوره زمانی نسبتاً طولانی به عنوان مکانی مختص تدفین استفاده شده است. تدفین در دوره اشکانی به منظور ممانعت از آلوده نمودن چهار عنصر مقدس (آب، باد، خاک و آتش) در تابوتهای سنگی و سفالی – گوردخمه ها گور خمره ها و یا مکانهایی که ارتباط مستقیم با این عناصر نداشته باشد انجام می شده است.

با توجه به بررسی ها و مطالعات باستان شناسی صورت گرفته میتوان سه مرحله استقرار و استفاده را در مجموعه عنوان نمود. اولین مرحله که به فلسفه ایجاد مجموعه بر میگردد بنا به شواهد موجود به نوعی کاربری اعتقادی بر میگردد. در مرحله دوم که احتمالا مربوط به دوره اشکانی است از مجموعه به عنوان گوردخمه استفاده شده است. در مراحل بعد از مجموعه به عنوان پناهگاه برای مواقع اضطرار استفاده شده و این کار بری در تمام دوره های اسلامی از اوایل اسلام تا دوره قاجار به طور متناوب تداوم داشته است. این مجموعه طی شماره ۲۴۶۲۲ به تاریخ ۸۷/۱/۲۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

 






موزه مردم شناسی ملایر




خانه منصوری




خانه لطفعلیان

















بازار قدیمی ملایر










کوچه باغ های روستای پری








جشنواره شیره پزی روستای مانیزان






سردکوه و گرم کوه






و تصاویری قدیمی از ملایر

پارک چمران، 1353



پارک سیفیه، 1353، فواره طبیعی







منبع تصاویر:
محسن مظهری (www.malayer.aminus3.com)
محمود ونائی
مهدی اقبال احمدی

▂▃▄▆▇█▓ محمود ونائے ▓█▇▆▄▃▂

نظرات (۶۹)

دمت گرم داداش
پاسخ:
فدات داداشی
۲۵ بهمن ۹۳ ، ۱۵:۱۲ محسن مقصودی
با سلام
حضور دوست عزیزم و استاد گرانقدر جناب ونایی عرض ارادت دارم
بابت نظر و تصاویری که برای پایگاه خبری تحلیلی شیرین سو ارسال فرمودید سپاسگزارم منتظر ارسال فایل اصلی تصاویر در آدرس ایمیل هستم
موفق باشید
محسن مقصودی
مدیر پایگاه خبری تحلیلی شیرین سو
shirinsu.ir

سلام تشکر از زحمتی که کشیدهاید من را یاد بجگیم انداختید خیلی دلم تنگ شده ملایر زیبا را ببینم لطفا فایل را به آدرس ایمیل ارسال فرمایید شهر زیبای ملایر را دنیا باید بشناسد فقط مسولین شغل هم برای این شهر ایجاد کنند کهافرادی مثل من بعد ار تحصیل مجبور نشم روی سهرمو هیچ وقت نبینم با تشکر مجدد ارزوی موفقیت برای کلیه ملایریها در سرتا سر جهان دارم.
بیات
پاسخ:
سلام جناب بیات عزیز، ممنون از لطف شما و با آرزوی موفقیت
۲۷ بهمن ۹۳ ، ۱۴:۰۳ فرزاد کوهی(فروتن)
تصاویر رو دیدم .این تصاویر منو به یاد ۲۰سال پیش انداخت.یادش بخیر
۰۵ اسفند ۹۳ ، ۰۹:۱۰ مهران جعفری
با سلام خیلی با حال بودن مخصوصا چندتای اخر خیلی دوس دارم بدونم ملایر قدیماش چطوری بوده اگه بیشترش کنید ممنون میشم با تشکر.
سلام
ممنون از عکس ها و مطالب زیباتون
نمی دونستم شهرمون به این زیباییست!
سلام ممنونم خیلی خیلی زیبا بود بانگاه شماملایر رازیباتر دیدیم
دستتون درد نکنه
سلام خسته نباشید میگم به شما وتشکر میکنم از زحماتتون.افتخار میکنم ملایری هستم.
خسته نباشید. عالی بود. 
سلام دوست گلم 
خیلی زیباست 
ملایر عشق من 
با عرض سلام و خدا قوت خیلی زیبا بود نگاهی نو به شهر ی کهن .خسته نباشید
salam tashakor babate zahmati ke to jamavari aksa dashtin kheyli ziba va jazab bud vali be qule jenabe bayat bayad forsate shoqli ijad beshe va daneshgahe olum pezeshki ham to shahremon dashte bashim,bazam mamnun kare vaqean jaleb va zibayi bud movafaq bashin... 
سلام من تازه عروس ملایر شدم و خیلی این شهر و دوست میدارم ممنون از عکسهای عالی.
سلام خیلی عالی بود عکسها که فوق العاده اند کلی به ملایرم بالیدم
Slm.ax haro didam aliii booodan delam baraye shahram tang shod.vaghean mamnoon az zahmatetoon honarmand
Slm.ax haro didam aliii booodan delam baraye shahram tang shod.vaghean mamnoon az zahmatetoon honarmand
سلام
ممنون از زحمات جناب آقاى ونایى در ارائه بخشى از زیبائیهاى ملایر
لازمه خودم وبقیه دوستان در ارائه  آداب و سنتها ، غذاها ، ورزشها وبازیهاى اصیل که از  گذشته در سراسر ایران  به اسم ملایر شناخته میشده واخیرا بعضى از شهرستانها تلاش میکنند آنها را به اسم خودشان تغییر دهند همت کنیم؛مثلا ترخینه با کیفیت همیشه در بازارهاى تهران ،مثل بازار تجریش یادیگر مراکز خرید سنتى، به اسم ترخینه ملایر عرضه میشه ،یا دیگر اقلام از جمله سایه خشک، شیره انگور با کیفیت باسلق، قالیچه جوزان و......
وتلاش کنیم با فرهنگ سازى ، رفتارهاى اجتماعى خودمون وبقیه همشهریها را اصلاح کنیم؛همینطور عزیزانى که در شهر و روستا در تهیه اقلام ذکر شده فعالیت دارند از تقلب در ارایه انها جلوگیرى نموده و با بسته بندیهاى مناسب وبا برند ملایر در داخل وخارج کشور اقدام نمایند
سلام واقعا از شما سپاسگزارم. ملایر عزیز من و همشهریهای خوبم دوستتون دارم

سلام واقعا عالیه من خودم ملایریم. لذت بردم 

۱۸ ارديبهشت ۹۴ ، ۱۴:۲۷ ▂▃▄▆▇█▓ محمود ونائے ▓█▇▆▄▃▂
سلام، تشکر از لطف همه دوستان و همشهریان عزیزم
واقعا ممنون بابت زحماتی که کشیدیت، شهرمونو بهتر معرفی کردیت، واسه ملایریا سایت خوبیه چون اکثر ملایریها خارج از ملایر زندگی میکنن واین عکسا منبع خوبی واسه معرفی شهرمون به دیگرانه
سلام، داداش دمت گرم احساس غرور میکنم که ملایریم، فدایی داری. 
سلام مهندس 
بسیار جالب بود مثل همیشه کارتون عالی وقابل تحسین است.لذت بردم
در پناه حق
سلام من ملایری هستم ولی تهران زندگی میکنم دلم خیلی هوای ملایر رو کرده بود و با عکسهای زیبای شما کلی آروم شدم خسته نباشید
سلام من ملایری هستم ولی تهران زندگی میکنم دلم خیلی هوای ملایر رو کرده بود و با عکسهای زیبای شما کلی آروم شدم خسته نباشید
سلام ممنون مطالب وعکس ها بسیار جالب بود خاطرات خوش گذشته را زنده کرد واقعا لذت بردم 
سلام 
تشکر و قدردانی میکنم واقعا بی نظیر بود

سلام.تشکر بابت عکسای بسیار زیبایی که از ملایر منتشر کردید.من دانشجوی شهر اصفهان هستم.این عکسارو به دوستام نشون دادم و کلی به ملایری بودنم افتخار کردم.
سلام . از کار خوبتان در شناسایی و معرفی ملایر ممنون و قدردانی می نمایم . لطفا بررسی شود که گویش ملایری یک گویش خاص است یا لری هرچند که  شباهتی به لری ندارد ولی در فرهنگ عامه ملایر را بعنوان یک شهر  لر  می شناسند  .  لرها قابل احترام هستند ولی  خوب است که نژاد اصلی  ملایر شناسایی و معرفی شود . باتشکر 
از کیفیت بالا و ذوق بکار رفته در عکس های جدید شهر خوشحال شدم.
سپاسگزارم
۱۹ ارديبهشت ۹۴ ، ۱۹:۱۲ مرجان یعقوبی
با درود وسپاس فراوان بابت کار قشنگی که انجام داده اید.صمیمانه از تلاش ، سلیقه وشوق  همه ی افرادی که بخاطر عشق به شهر زادگاه مشترکمان این  اطلاعات وتصاویر زیبا را به اشتراک گذاشته وتصمیم به اشاعه ی مفاخر خود دارند، تشکر نموده وآرزوی دلگرمی هر چه بیشتر این عزیزان را دارم.
عالیه عالی ملایر بی نظیر
خیلی عالی بود ممنون
۲۰ ارديبهشت ۹۴ ، ۰۰:۰۲ زهراا پورنقی
کار بسیار هنرمندانه و غرور آفرینی انجام داده اید از زحماتان کمال تشکر را دارم بامید حفظ ارزشها و اعتبار بیشتر شهر ودیارمان 
بسیار زیبا بودن همه این آثار ممنون از زحمات شما یکی یکی این آثارو جمع آوری کردید.
با غرور باید شهرمون رو به همه معرفی کنیم .ملایر شهر آبا و اجدادیه ماست  
               ملایر بهشت گمشدس
جناب ونایى دمت کرم، ایول به این حرکتى که انجام دادى، کارت خیلى قشنک بود. فدایى دارى داداش...
سلام . از اینکه به فکر شهرتون و آدابش هستین واقعا ممنون. به همه ملایری ها حال اساسی دادین .👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
سلام . از اینکه به فکر شهرتون و آدابش هستین واقعا ممنون. به همه ملایری ها حال اساسی دادین .👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
دمتون گرم
سلام مرسی خیلی عالی بود
ما رو به 30 سال پیش بردید
۲۰ ارديبهشت ۹۴ ، ۱۹:۰۷ معصومه ایرانشاهی
سلام تصاویر بسیار زیبا ونشانگر زیبایی های ملایر بود خیلی زحمت کشیدید،خسته نباشید 
۲۰ ارديبهشت ۹۴ ، ۲۰:۵۰ مسعود پورنقى
سلام
سپاس فراوان
۲۰ ارديبهشت ۹۴ ، ۲۱:۰۲ معین رضا خلجی
   سلام وخسته نباشید به شما به خاطر تصاویر زیبا ودلنشینی که به تصویر کشیده اید واقعا ملایر نیاز به یک چنین معرفی جاهای دیدنی داشت از گروهتان به خصوص اقای محسن مظهری کمال تشکر را دارم ماهم به ملایری بو دنمان می بالیم
ممنون از روشنگریتون.
من زاده سیستان و تحصیلکرده تهرانم و در همدان کار میکنم .چند همکار اهل بهار دارم که ملایر را جایی شبیه روستا به من معرفی کرده بودند.ومتاسفانه بدلیل ساعات کاری زیاد فرصت دیدن این زیباییها را نداشته ام به هر حال فکر میکنم از شهر بهار خیلی زیباتر باشه.
بازم اطلاعات بذارید.
سلام ممنون از کار خوبی که انجام دادید من ملایری هستم ولی ساکن اصفهان هستم با غرور این تصاویر زیبا رابه همه نشان می دهم با تشکر از لطف تون

بسیار سپاس از زحمات شما خیلی عکسها زیبا بود......
سلام، واقعاً  شهر زیبایست و تشکر از همت و خوش ذوقی  شما در معرفی شهرتان، زنده  و پاینده باشید دوست گرامی؟ 

عالی بود  به وب سایت روستای ما هم سربزنید خوشحال میشویم

www.tajaralavi.ir

سلام بسیار  عکس های زیبایی بودند.مخصوصا پارک چمران در زمان قدیم...
سلام واقعان تصاویرجالبی بود.

بسیار عالی بود ممنون

بسیار عالی بود ممنون

عالی بود.حال کردم.
سپاس عالی بودن :) پیروز باشید
باتشکرازهمه کسانی که زحمت کشیدن تاشهرتاریخی ملایروجایگاه سلسله زندیان روبه اونایی که این شهررو نمیشناسن معرفی کنن واقعا خسته نباشن

با سلام و تشکر برای به اشتراک گذاشتن بخشی از زیباییهای شهر عزیزمون ملایر .خیلی افتخار آمیز و دلپذیر بود دیدن این تصاویر و خواندن این مطالب .برای همه ملایریها هر جا که هستن آرزوی شادی و خوشی رو دارم چون سرشتشون چیزی جز این نیست

سلام  من باورم نمیشه که این شهر من ملایره واقعا حال کردم

ممنون خیلی کامل بود با ارزوی سلامتی برای شما
ممنون
سپاس از همه دوستانی که زحمت کشیدند برای این مطالب زیبا و عکس های جذاب
بسیار عالی .... با تشکر از زحمات شما
با سلام و تشکر فراوان از تمام عزیزانی ک این چنین زحماتی رو متحمل میشن تا شهر و دیار خودشون رو ب نمایش بذارن واقعا خوشحالم ک چنین شهری زادگاه منه.
امیدوارم همه شما بزرگواران ک دغدغه ملایر رو دارید همواره در سایه پروردگار سلامتبباشید و کارتون همیشه خوب پیش بره.
واقعا ازتون ممنونم.خدا قوت!!! 
سلام واقعا عالی بود ممنون از زحماتتون 
باسلام و عرض ادب من متولد شمیران تهران هستم اما همیشه خودم رو یک ملایری میدونم و هیچ وقت زادگاه پدرم رو کتمان نکرده و باافتخار اصالتم رو ملایری می دونم خوشحالم که این تصاویر زیبا رو برای اشنای سایرین تهیه کردید درود بر شما عزیزان
۱۳ خرداد ۹۴ ، ۱۰:۳۷ علی خانجانی

خوشحالم از اینکه همشهریانی چنین هنرمند و خردمند دارم. زیباییهایی که از ملایر به تصویر کشیده اید و توصیفی که از این شهر دارید حس غرور را در ملایری ها و ملایری تبارها برانگیخته میکند. دستان مریزاد و خانه دلتان آباد باد

فوق العاده بود
مچکرم
forgf.mihanblog.com
واقعا قشنگ بود

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">